Γιατί τα παιδιά ζαλίζονται στο αυτοκίνητο;

Γιατί τα παιδιά ζαλίζονται στο αυτοκίνητο;

Σαν γονιός καλείσαι συχνά να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που δεν βιώνεις κάθε μέρα με το παιδί σου. Μια από αυτές είναι και οι ζαλάδες που τυχόν θα νιώθει το παιδί σου, όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο. Άλλα παιδιά λιγότερο και άλλα περισσότερο, αισθάνονται κάποια δυσφορία στα ταξίδια αυτά.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται θα αρχίσουν και τα ταξίδια με το αυτοκίνητο σε κοντινές ή μακρύτερες αποστάσεις.

Η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι μια δυσλειτουργία του λαβυρίνθου του αυτιού. Ο λαβύρινθος είναι ‘ενα μικρό όργανο το οποίο ρυθμίζει την ισορροπία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ εγκεφάλου, ματιών και περιφερειακών νεύρων, τότε το παιδί νιώθει να χάνεται η ισορροπία του και αισθάνεται ναυτία.

Η ναυτία εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε παιδί και σε κάθε περίπτωση:

– ίλιγγος

– τάση για εμετό

– εμετό

– απώλεια όρεξης

– λιποθυμία

-κρύος ιδρώτας

Όλα τα παιδιά δεν έχουν την ίδια ευαισθησία και ούτε εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Συνήθως τα βρέφη μέχρι δύο ετών δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και γι’ αυτό ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο χωρίς πρόβλημα, αν και τις περισσότερες φορές κοιμούνται κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Τα παιδιά από δυο έως δώδεκα ετών είναι εκείνα που έχουν ναυτία στο ταξίδι και δυσκολεύουν τους γονείς τους να βρουν τρόπο να μην κάνουν εμετό μέσα στο αυτοκίνητο.Tips για να αποφύγετε την ναυτία στο αυτοκίνητο:

-Προσπαθείστε ώστε το παιδί να μην κάθεται πολύ χαμηλά στο κάθισμα ώστε να μπορεί να βλέπει προς τα έξω.

-Κατά την διάρκεια του ταξιδιού να μην διαβάζουν βιβλία και να μην παίζουν στο κινητό και τα tablet.

-Πείτε στο παιδί σας να κοιτάζει έξω από το αυτοκίνητο και όσο γίνεται πιο μακριά και όχι να περιεργάζεται το εσωτερικό της καμπίνας.

-Προσοχή στο φαγητό. Να μην τρώει κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αν πρόκειται να κάνετε μικρές αποστάσεις καλύτερα να τις κάνει νηστικό. Αλλιώς τα γεύματα του πριν το ταξίδι να είναι ελαφριά χωρίς τηγανητά, πικάντικα ή λιπαρά. Σε περίπτωση που χρειασθεί να φάει κάτι κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα μπορούσε να αρκεσθεί να ένα μικρό σνακ με κράκερ ή φρυγανιά.

-Ο καλός εξαερισμός της καμπίνας του αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντικός. Να μην υπάρχουν μυρωδιές και κατά διαστήματα να ανοίγετε για λίγο το παράθυρο.

-Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για την ναυτία είναι καλύτερα να τα αποφεύγετε. Σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης θα τα δώσετε μόνο κατόπιν οδηγίας του παιδιάτρου

-Αν το παιδί ζαλιστεί το καλύτερο από όλα είναι να σταματήσετε το αυτοκίνητο. Να βγει το παιδί έξω και να περπατήσει. Να του βρέχετε το μέτωπο με ένα δροσερό πανί και να ξαπλώσει ανάσκελα για λίγα λεπτά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!
Scroll To Top