Κάθε φορά που η μαμά σου έφτιαχνε κέικ με φράουλες, δεν μπορούσες να φας. Πήγαινες να απλώσεις το χέρι και η μαμά σου το χτυπούσε. Σου έλεγε ότι δε μπορείς να φας γιατί είσαι αλλεργικός στις φράουλες.

Ένα βράδυ όμως, πήγες στα κρυφά και πήρες μια μπουκιά. Αμέσως έπεσες στο πάτωμα και έτρεμες σαν το ψάρι. Η μαμά σου σε βρήκε γρήγορα, πήγατε στο γιατρό, σου πάτησε ένεση και όλα καλά. Από τότε δεν ακούμπησες ξανά τις φράουλες. Δεν θα ήταν καλύτερο να υπήρχε τρόπος για να αποφευχθεί το παραπάνω σενάριο;

Στο Northwestern University του Σικάγο διενεργούν μια επαναστατική έρευνα που θα καταφέρει να αποτρέψει την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας στα παιδιά. Η μέθοδος τους έχει ως εξής.

Ας υποθέσουμε ότι το παιδί θα είχε αλλεργία στα φιστίκια. Αυτό που κάνει η ερευνητική ομάδα είναι να εισάγει φιστίκι σε μορφή πρωτεΐνης στα λευκά αιμοσφαίρια. Έτσι, ο οργανισμός συνηθίζει την αλλεργική ουσία και σταδιακά εξαλείφεται η αλλεργία. Προς το παρόν ο πειραματισμός έχει γίνει κλασσικά σε ποντίκια και οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι θα είναι σε θέση πολύ σύντομα να δοκιμάσουν την μέθοδο σε ανθρώπους.

Γενικότερα, η στοματική ανοσοθεραπεία είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί να «σβήσει» μια αλλεργία με χορήγηση ποσότητας της προβληματικής ουσίας. Μια μικρή δόση την πρώτη μέρα και μια μικρή αύξηση στη δόση κάθε μέρα.