Κάντε τη διακοπή της πάνας για εσάς και το παιδί σας παιχνιδάκι

 Κάντε τη διακοπή της πάνας για εσάς και το παιδί σας παιχνιδάκι

 

Ενώ πολλές έρευνες δείχνουν πως η κατάλληλη ηλικία για να κόψει το παιδί την πάνα είναι ανάμεσα στους 18 με 24 μήνες, η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μετράει.

Για να γνωρίζετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα, ψάξτε για κάποιες από τις παρακάτω δράσεις:

  1. Η ικανότητα να ακολουθεί απλές οδηγίες
  2. Δείχνει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει το γιογιό
  3. Η ικανότητα να κάτσει σε ένα γιογιό
  4. Αν ζητάει να του αλλάξετε την πάνα
  5. Δείχνει ενδιαφέρον στο να φορέσει εσώρουχο

Αν το παιδί σας κάνει κάποιο από τα παραπάνω τότε ίσως είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα και να αρχίσει να χρησιμοποιεί γιογιό/τουαλέτα.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς σαν γονείς όταν έρθει αυτή η στιγμή;

Πάρτε το χαλαρά

Για να πετύχουμε κάθε τι στην ζωή μας, χρειάζεται προσοχή και επιμονή. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με αυτή την διαδικασία. Πρέπει να θυμάστε πως θα πάρει καιρό και θα είναι μία διαδικασία μπρος-πίσω γιατί θα υπάρχουν και στιγμές που το παιδί ξέχασε τι να κάνει. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να μεταδίδουμε την απογοήτευσή μας στο παιδί γιατί μπορεί να το φοβίσει.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να κόψω την πάνα;

Η αλήθεια είναι πως οι γονείς μπορούν να κόψουν την πάνα όποτε θέλουν, αλλά η εποχή του καλοκαιριού μπορεί να βοηθήσει στην διαδικασία. Λόγω ζέστης το παιδί θα θέλει να φοράει λιγότερα πράγματα και έτσι θα συνδέσει την διακοπή της πάνας με μία θετική αίσθηση.  Εκτός από αυτό, το καλοκαίρι οι γονείς έχουν λιγότερες ανησυχίες και μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στο παιδί.

Επικοινωνία γονιού-παιδιού

Η επικοινωνία με το παιδί είναι ένα απαραίτητο βήμα που πολλοί γονείς απλά αγνοούν. Πιστεύουν πως το παιδί δεν θα τους καταλάβει και έτσι δεν προσπαθούν καν. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη διαδικασία, πρέπει να το κάνετε να καταλάβει πως αυτό είναι ο πρωταγωνιστής έτσι ώστε να αρχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες.

Χτίστε συνήθειες

Η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως και αυτό ισχύει σίγουρα και εδώ. Όπως εσείς έχετε χτίσει συνήθειες για να γυμνάζεστε κάθε μέρα, έτσι πρέπει να χτίσει και το παιδί για να κόψει τις πάνες. Μία καλή ιδέα είναι, να βάζετε  κάθε μέρα το παιδί στο γιογιό την ίδια ακριβώς ώρα. Προσπαθήστε να συνδέσετε την ώρα αυτή με κάτι θετικό έτσι ώστε το παιδί να ανυπομονεί να έρθει.

Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές και μιμητές των γονιών τους. Επομένως, μπορείτε να φέρετε το παιδί στο μπάνιο (μαζί με το γιογιό του) και να κάτσετε στην τουαλέτα. Έτσι, θα δει τι κάνετε και θα προσπαθήσει να σας μιμηθεί.

Παιχνίδια και ενίσχυση

Τα παιχνίδια και η θετική ενίσχυση σχετίζονται στενά με την επικοινωνία, θα είναι τα κύρια εργαλεία μας για να επικοινωνήσουμε με το παιδί και να του δημιουργήσουμε καλές εμπειρίες. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι σταματάμε να χρησιμοποιούμε τις πάνες ως μια περιπέτεια ή πρόκληση. Πρέπει να είστε ευφάνταστοι.  Όσο περισσότερη διασκέδαση έχει το παιδί, τόσο περισσότερα αποτελέσματα θα δείτε. Επίσης, αν επιβραβεύουμε το παιδί όποτε μας ειδοποιεί πως θέλει να πάει στην τουαλέτα, θα είναι ένα μεγάλο κίνητρο για εκείνο.
Μία από τις πιο δύσκολες διαδικασίες όσον αφορά την διακοπή της πάνας, είναι η διακοπή της πάνας το βράδυ. Πρέπει να προετοιμαστείτε γιατί θα υπάρχουν στιγμές που το παιδί θα βρέξει το κρεβάτι του… και θα είναι πολλές.

Για να σας βοηθήσουμε, θα σας δώσουμε 4 tips για την διακοπή της πάνας το βράδυ.

Πως να κόψετε την πάνα το βράδυ/ βραδινή πάνα

Στεγνές πάνες

Αν το πρωί που ξυπνάτε, βλέπετε πως η πάνα του παιδιού είναι στεγνή τότε έχετε μεγάλη προσοχή. Παρατηρήστε το για κάποιες μέρες και αν συνεχίζει να το κάνει, ήρθε η ώρα να του βγάλετε την πάνα. Αν δεν το κάνετε, τότε το παιδί θα αρχίσει να την βρέχει γιατί θα σκεφτέται πως εφόσον του την φοράτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να την βρέχει.

Γυμνό από την μέση και κάτω

Η μνήμη των μυών είναι αλήθεια και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας. Αν το παιδί πάει για ύπνο χωρίς να φοράει κάτι από την μέση και κάτω δεν θα νιώθει άνετα να κάνει την ανάγκη του και επομένως δεν θα το κάνει. Αν δεν σας αρέσει αυτός ο τρόπος προτείνω να αρχίσετε με μία πολύ φαρδιά πιτζάμα, χωρίς εσώρουχο.

Αντικαταστήστε την κούνια με κρεβάτι

Το παιδί μπορεί να σηκωθεί το βράδυ και να θέλει να πάει τουαλέτα. Δεν λέω πως είναι πολύ πιθανό να συμβεί αλλά ποτέ δεν ξέρεις! Αν κοιμάται σε κούνια τότε δεν θα μπορεί να βγει οπότε καλό είναι να το μετακινήσετε σε ένα κρεβάτι. Απλά για να είστε απολύτως καλυμμένοι.

Βάλτε ένα γιογιό

Δεν έχει σημασία πόσο μακριά είναι το δωμάτιο του παιδιού από το μπάνιο. Πρέπει πάντα να του έχετε ένα γιογιό δίπλα από το κρεβάτι σε περίπτωση που σηκωθεί το βράδυ. Έτσι το βοηθάτε και το ενθαρρύνετε να ξεκινήσει να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

Scroll To Top