Πώς θα σταματήσετε τους τσακωμούς ανάμεσα στα παιδιά σας;

Πώς θα σταματήσετε τους τσακωμούς ανάμεσα στα παιδιά σας;

 

Όλοι οι γονείς που έχουν πάνω από δύο παιδιά έρχονται αντιμέτωποι με τους τσακωμούς των παιδιών τους.

Όλα τα αδέρφια μαλώνουν. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τους αδερφικούς καβγάδες;

– Μόλις τα δεις δυσαρεστημένα, άφησε τα να (σου) μιλήσουν. Ένας από τους πιο πετυχημένους τρόπους, για να μειώσεις τις πιθανότητες ένας καβγάς να κάνει την εμφάνιση του είναι να αφήσεις τα μικρά σου να εκφράσουν τα παραπονάκια τους, από την πρώτη στιγμή που θα τα δεις μουτρωμένα. Κάν’τε τα να νιώσουν άνετα και να μιλήσουν. Να πουν τι τους ενοχλεί στο αδερφάκι τους.

– Μόλις η ένταση της φωνής ανέβει, σταμάτησε τα. Είπαμε να μαλώσουν, αλλά όχι και να σου πάρουν τα αυτιά. Εξήγησε τους ότι η ένταση της φωνής δε θα τα βοηθήσει στο να επιβληθούν. Θέσε ένα όριο και μόλις δεις ότι τα ντεσιμπέλ αυξάνονται, το ένστικτο σου θα σου πει τι πρέπει να κάνεις.

– Μη διαλέξεις στρατόπεδο. Τις περισσότερες φορές, ένα από τα μικρά σου θα έχει δίκιο. Καλύτερα να τα αφήσεις να εκτονωθούν και να αντέξεις την ένταση για περίπου 10 λεπτά (δε θα διαρκέσει περισσότερο), παρά να πεις σε κάποιο από τα δύο ότι έχει δίκιο. Γιατί; Επειδή, μετά το άλλο παιδάκι, όχι μόνο δε θα ηρεμήσει, αλλά θα εξοργιστεί και ένας μεγαλύτερος καβγάς θα ξεσπάσει.

 

– Άκουσε τα παράπονα τους ξεχωριστά. Η καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα είναι η πρόληψη. Για αυτό, μίλησε με το κάθε παιδί και δείξε ανοχή απέναντι στα παράπονα του. Μην τα αφήσεις, όμως, να γκρινιάζουν και για παράλογα πράγματα. Γιατί, κάποιος πρέπει να τους μάθει τι εστί λογική και αυτός ο κάποιος είσαι εσύ.

– Δημιούργησε μερικούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς. Η συμβίωση με μικρά απρόβλεπτα πλασματάκια είναι δύσκολη και, όσο πιο πολύ είστε στο σπίτι (πάρα πολύ δηλαδή), τόσο επιδεινώνεται. Γιατί, οι αφορμές είναι αμέτρητες. Εξήγησε του ότι δεν πρέπει να παίρνει τα παιχνίδια του αδερφού του, χωρίς να ρωτά.

– Αν δεις ότι η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική, ζήτησε τους να σε βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Άκου την τέλεια τεχνική: σκέψου μερικές δουλειές τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά σου, γράψ’ τες σε διαφορετικά χαρτάκια και βάλ’ τα όλα μαζί σε ένα κουτί. Κάθε φορά που τα παιδιά θα ξεκινάνε έναν καβγά, θα τους λες ότι πρέπει να διαλέξουν ένα χαρτάκι από το κουτί. Και το χρόνο τους θα περάσουν ευχάριστα και οι εντάσεις θα μειωθούν.

– Αγκαλιαστείτε. Σύμβολο αγάπης, τρυφεράδας και φροντίδας. Βάλε τα παιδιά να αγκαλιαστούν μέχρι να σταματήσουν να είναι θυμωμένα το ένα με το άλλο. Αν είναι «παγιδευμένα» το ένα στην αγκαλιά του άλλου, δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να τα βρουν.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top