Ποιοι είναι οι τύποι βρεφικού γάλακτος;

Οι τύποι βρεφικού γάλακτος χωρίζονται ανάλογα με τη βρεφική ηλικία:

  •     Πρώτης: για βρέφη μέχρι 6 µηνών
  •     Δεύτερης: από 6 µηνών µέχρι 1 έτος
  •     Τρίτης: για πάνω από 1 έτος

Το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας είναι μια πλήρης τροφή και η μοναδική που πρέπει να δίνεται μέχρι τους έξι μήνες. Το γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας έχει κάποιες διαφορές καθώς το μωρό αρχίζει να τρώει στερεές τροφές και το γάλα τρίτης ηλικίας έχει επιπλέον τροποποιήσεις, αφού η διατροφή του μωρού αλλάζει μετά τους 12 μήνες.

Μορφές βρεφικού γάλακτος

Διατίθενται δύο μορφές βρεφικού γάλακτος: σκόνη που διαλύεται σε νερό και έτοιμο υγρό για κατάποση. Ενώ η υγρή φόρμουλα είναι πιο βολική, τείνει να είναι πιο ακριβή και μόλις ανοίξετε το γάλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πιο γρήγορα. Η σκόνη δεν είναι αποστειρωμένη και για να σκοτωθούν τα τυχόν μικρόβια, το νερό πρέπει να βραστεί. Όταν στη συνέχεια κρυώσει στους 70 βαθμούς Κελσίου, διαλύετε τη σκόνη, αφήνετε το γάλα να κρυώσει στους 37 βαθμούς και το δίνετε στο παιδί σας.

Ποιο είναι το καλύτερο γάλα για το μωρό σας;

Υπάρχουν πολλές επιλογές και αυτό που θα διαλέξετε εξαρτάται από τις ανάγκες του μωρού και την ηλικία του.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν και γάλατα για μωρά με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως για πρόωρα βρέφη, για αυτά που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος ή δυσανεξία στη λακτόζη καθώς και γάλατα σχεδιασμένα για αποφυγή αλλεργιών, την αντιμετώπιση κολικών, δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Η επιλογή δεν είναι εύκολη και η συμβουλή του παιδιάτρου σας είναι πολύτιμη.

1. Αντιαναγωγικά

Ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στα βρέφη είναι οι αναγωγές. Οι γονείς πολλές φορές παρατηρούν ότι το μωρό τους βγάζει από το στόμα μικρή ποσότητα γάλακτος ακόμα και μερικές ώρες μετά το τάισμα. Αυτό συνήθως είναι ένα αντανακλαστικό του στομάχου. Τα αντιαναγωγικά γάλατα έχουν σκοπό την πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, των εμετών και των αναγωγών. Χρησιμοποιείστε αυτόν το τύπο μετά από συμβουλή επαγγελματία υγείας. Ορισμένοι συστήνουν ειδικό παρασκεύασμα που περιέχει κόμμι χαρουπιού. Εάν ένα μωρό έχει παρουσιάσει οισοφαγίτιδα δεν ενδείκνυται αυτός το τύπος γάλακτος γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

2. Υποαλλεργικά

Για να χαρακτηριστεί υποαλλεργικό θα πρέπει ένα βρεφικό γάλα να μην προκαλεί (στις κλινικές δοκιμές) αλλεργικές αντιδράσεις στο 90%των βρεφών που παρουσιάζουν επιβεβαιωμένη αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Εάν το μωρό σας είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα, ο παιδίατρος θα σας συστήσει μια κατάλληλη βρεφική φόρμουλα με πλήρως υδρολυμένες (διαλυμένες) πρωτεΐνες.

3. Κατσικίσιο γάλα

Εκτός από το αγελαδινό γάλα διατίθεται και κατσικίσιο το οποίο παράγεται με τα ίδια διατροφικά πρότυπα.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γονείς αλλάζουν από γάλα αγελάδας σε γάλα κατσίκας είναι η μεγαλύτερη παρουσία  ολιγοσακχαριτών (πρεβιοτικών). Μια άλλη διαφορά είναι ότι το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερα φωσφολιπίδια από το αγελαδινό.

4. Γάλα από σόγια

Συνήθως αυτός ο τύπος γάλακτος επιλέγεται από γονείς που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Χρησιμοποιείται και περιστασιακά, ως εναλλακτική λύση στη φόρμουλα αγελαδινού γάλακτος για μωρά που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στη λακτόζη -τα γάλατα αυτά έχουν πρωτεΐνες σόγιας και δεν περιέχουν λακτόζη.

Έχουν ωστόσο εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την σόγια επειδή περιέχει φυτοοιστρογόνα, φυτικές ενώσεις των οποίων η χημική δομή είναι παρόμοια με τα οιστρογόνα. Εξαιτίας αυτού, θα μπορούσε να επηρεαστεί η αναπαραγωγική ανάπτυξη ενός μωρού που πίνει αποκλειστικά αυτό το γάλα.

5. Χωρίς λακτόζη

Αυτός ο τύπος είναι κατάλληλος για μωρά που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή δεν μπορούν να διασπάσουν τη λακτόζη, έναν δισακχαρίτη που βρίσκεται εκ φύσεως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι σπάνια στα μωρά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.

6. Εξειδικευμένα

Υπάρχει επίσης και το “θεραπευτικό” ή εξειδικευµένο γάλα που προορίζεται για βρέφη με αυξηµένες διατροφικές ανάγκες έχοντας διαφορετική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού. Υπάρχουν τύποι για βρέφη με χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, για μεταβολικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα και διάρροιες.

7. Βιολογικό γάλα

Τέλος, υπάρχουν βρεφικά γάλατα που παράγονται από βιολογικό γάλα και άρα περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!