Εάν θηλάζετε και για κάποιον λόγο είστε αναγκασμένες να διακόψετε τον θηλασμό τότε οι παρακάτω πληροφορίες θα σας φανούν χρήσιμες καθώς έχουν βοηθήσει πολλές μητέρες.

Αρχικά επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή την μαία πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Επικοινωνήστε επίσης με τον παιδίατρο για συμβουλές σχετικά με τα κατάλληλα υποκατάστατα γάλατα.

Η σταδιακή διακοπή της γαλουχίας συνιστάται κατά πρώτο λόγο, διότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μαστίτιδας και αποστήματος του μαστού. Ο βαθμιαίος απογαλακτισμός επιτρέπει στο λιπώδη ιστό να αντικαταστήσει τον αδενικό ιστό.

Να προετοιμαστείτε για μία περίοδο 1-3 εβδομάδες για να μειωθεί σταδιακά η παράγωγη του γάλακτος και να νιώσετε άνετα με το στήθος σας

Μειώστε σταδιακά σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων τους θηλασμούς ή τις αντλήσεις γάλακτος από το στήθος.

Διασφαλίστε ότι με κάθε μείωση νιώθετε άνετα με το στήθος σας. Το γάλα που συλλέγεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μωρό σας, εκτός εάν ο παιδίατρος κρίνει ότι δεν είναι ασφαλές, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο.

Το γάλα που παράγεται κατά την διαδικασία του απογαλακτισμού προστατεύει τον μαστό από τη μόλυνση και επίσης είναι ευεργετικό για το μωρό.


 

Η απότομη διακοπή θηλασμού χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση.

Να έχετε χρόνο για ξεκούραση. Να φοράτε ένα στενό, υποστηρικτικό σουτιέν έως ότου το στήθος σας να γίνει μαλακό και να σταματήσει να είναι ευαίσθητο στην πίεση.

Να ξέρετε ότι το στήθος παράγει περισσότερο γάλα όταν αδειάζει και λιγότερο όταν μένει γάλα μέσα σε αυτό.

Εάν το στήθος σας είναι διογκωμένο ή πρησμένο μην χρησιμοποιείτε ζεστά επιθέματα, χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες. Τα κρύα επιθέματα θα σας κάνουν να αισθανθείτε πολύ καλυτέρα και θα μειώσουν το τυχόν πρήξιμο γύρω από τους γαλακτοφόρους πόρους.

Μην χρησιμοποιείτε επιδέσμους. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον πόνο και δεν έχουν καμία επίδραση στη διαδικασία απογαλακτισμού. Δροσερές κομπρέσες λάχανου θα μειώσουν το πρήξιμο γρήγορα, και αν αφεθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα βοηθούν στην ελάττωση της παραγωγής του γάλακτος. Χρησιμοποιήστε φρέσκα φύλλα, τα οποία αφού τα καθαρίσετε και τα κρυώσετε, έπειτα τα τυλίγεται γύρω από το στήθος.

Αλλάξτε τα περίπου κάθε δύο ώρες. Πίνετε κανονικά τα υγρά που χρειάζεστε. Να επιτρέπεται η φυσική εκροή του μητρικού γάλακτος όταν συμβαίνει, σε τέτοιον βαθμό ώστε να μην προκαλεί ενόχληση. Υπάρχουν πολλές επιλογές για παυσίπονα αν πονά το στήθος.

Ξεκινάμε με την παρακεταμόλη (Depon ή Panadol) μέγιστη δόση 1gr ανά 6ωρο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιβουπροφένη (Nurofen ή Algofren) μέγιστη δόση 400mg ανά 6ωρο. Πιθανόν να σας προταθεί κατάλληλη αγωγή, Cabergoline (ευρέως γνωστό ως Dostinex) που βοηθά στην διακοπή της γαλουχίας. Το φάρμακο χορηγείτε με ιατρική συνταγή όπου περιγράφονται η δοσολογία του και κάποιες παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις.

Μη θηλάζετε και μην δίνετε στο μωρό το μητρικό γάλα εάν έχετε ξεκινήσει την φαρμακευτική διακοπή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!