Η διατροφή των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να είναι ισορροπημένη ώστε να τα παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το κρέας, και ειδικά το κόκκινο, πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού γιατί εκτός από θρεπτικό αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου.

Ωστόσο, παιδίατροι και διατροφολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη για την ακριβή ποσότητα πρωτεινών ή κρέατος που πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί ανά ηλικία. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η διατροφή των παιδιών και των εφήβων πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτεϊνούχα τρόφιμα (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κρέας, αυγά, τυρί), αμυλούχα (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες), τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά), καθώς και λίπη (κυρίως ελαιόλαδο).

Αυτό σημαίνει πως  το παιδί πρέπει να τρώει σε καθημερινή βάση :

  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως γάλα και γιαούρτι),
  • δημητριακά,
  • 2-4 φρέσκα φρούτα,
  • μεσημέρι και βράδυ φρέσκιες σαλάτες και μαγειρεμένα λαχανικά,
  • ελαιόλαδο, που θα προστίθεται ωμό σε σαλάτες και στο μαγειρευτό φαγητό.

Όσον αφορά την υπόλοιπη διατροφή του παιδιού εντός της εβδομάδας, αυτή θα πρέπει να είναι  2 φορές ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 1 φορά όσπρια, 1 φορά ζυμαρικά και 1 φορά λαδερό φαγητό. Το κόκκινο κρέας μπορεί να υπάρχει μόλις 1 φορά ανά εβδομάδα και να είναι άπαχο.

Σχετικά με την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο, το κοτόπουλο και το ψάρι, περιέχουν σίδηρο, αλλά σε λίγο μικρότερη ποσότητα. Σε συνδυασμό με την προσλαμβανόμενη ποσότητα σιδήρου από το αυγό και τα όσπρια, μπορεί με ευκολία να καλύψει τις ανάγκες ενός παιδιού. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το υγιεινό μαγείρεμα των τροφών, η χρήση ελαιόλαδου -με μέτρο- και ο περιορισμός του αλατιού, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί από φυσικά μυρωδικά (π.χ. ρίγανη ή λεμόνι), που νοστιμίζουν το φαγητό χωρίς να επιβαρύνουν τον παιδικό οργανισμό.