Πρέπει το μωρό μου να κάνει μπάνιο καθημερινά;

Πρέπει το μωρό μου να κάνει μπάνιο καθημερινά;

Οι περισσότεροι γονείς λατρεύουν την ώρα του μπάνιου του μωρού τους. Είναι, μάλιστα, ένα ευχάριστο τελετουργικό που γίνεται σε καθημερινή βάση, ιδίως τις βραδινές ώρες, εξυπηρετώντας όχι μόνο την καθαριότητα του, αλλά και τη χαλάρωση που θα του χαρίσει έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Είναι όμως απαραίτητο το μπανάκι του μωρού σας να γίνεται καθημερινά;

Οι ειδικοί απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αυτό, αφού υποστηρίζουν πως το μωρό όσο ακόμη βρίσκεται στην κούνια του, πριν δηλαδή αρχίσει το μπουσούλημα, δεν έχει ανάγκη από καθημερινό μπάνιο, καθώς δεν λερώνεται, ούτε περιβάλλεται από βρώμικα αντικείμενα. Αντιθέτως, υποστηρίζουν πως το πολύ συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ανάπτυξη του δέρματος του νεογέννητου μωρού. Τονίζουν πως όσο το μωρό είναι βρώμικο ή ιδρωμένο, το μπάνιο συνίσταται για την καθαριότητά του. Αν, όμως, το μωρό φαίνεται καθαρό και δεν είναι ιδρωμένο, τότε καλύτερα να αποφύγετε να το πλύνετε.

Το σώμα ενός μωρού, από τη στιγμή της γέννησής του, περιβάλλεται από μια λεπτή προστατευτική μεμβράνη λίπους, τον επιδερμικό φραγμό, όπως ονομάζεται. Αυτός προστατεύει και προφυλάσσει το δέρμα του μωρού από τα βακτήρια διατηρώντας το υγιές. Όταν, λοιπόν, κάνουμε στο μωρό μπάνιο πολύ συχνά, τότε στην πραγματικότητα αποδυναμώνουμε τον επιδερμικό φραγμό και δημιουργούμε ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα του μωρού.

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρόλο που το καθημερινό μπάνιο δεν είναι απαραίτητο και το συχνό θα πρέπει να αποφεύγεται, είναι σημαντικό να φροντίζετε να πλένετε συχνά τόσο το πρόσωπο του μωρού, όσο και την ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων του μωρού, κυρίως μετά από κάθε αλλαγή πάνας.

 

Scroll To Top