Τι να κάνετε όταν το παιδί πνίγεται από τροφή

Τι να κάνετε όταν το παιδί πνίγεται από τροφή

Είναι από τους χειρότερους εφιάλτες για κάθε γονιό. Ακόμα όμως κι αν δε θέλετε ούτε καν να το σκέφτεστε ως ενδεχόμενο, πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης!

Πείτε στο παιδί να βήξει δυνατά και αποφύγετε να το χτυπήσετε στην πλάτη.Αν διαπιστώσετε ότι είναι ανέφικτο να αναπνεύσει, ο πιο ψύχραιμος από εσάς ή το σύντροφό σας θα πρέπει να αναλάβει δράση και ο άλλος να καλέσει άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Πέρα από τις παρακάτω συμβουλές, καλό είναι να ρωτήσετε εκείνη τη στιγμή για περισσότερες.

Ξαπλώστε το παιδί μπρούμυτα στα πόδια σας ή κρατήστε το στο ένα χέρι, με το κεφάλι να έχει κλίση προς τα κάτω και χτυπήστε το στην πλατούλα για να βγει το αντικείμενο που προκάλεσε τον πνιγμό.

Αν αυτός ο τρόπος δεν αποδώσει, ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ασκήστε πίεση στο στήθος του, όπως δηλαδή γίνονται οι μαλάξεις. Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε με τη δύναμη που θα βάλετε και δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα!

Ανοίξτε το στόμα του παιδιού και ελέγξτε μήπως είναι εφικτό να πιάσετε με το χέρι σας το κομμάτι της τροφής που έχει διακόψει προσωρινά την αναπνοή του. 


Πηγή: mother.gr
Scroll To Top