Πολλές φορές τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής αλλά και των ορίων που τους θέτετε. Είναι σημαντικό να θέσετε αυστηρά όρια που θα είναι ξεκάθαρα στο παιδί. Έτσι, όταν θα ακούσετε την πρώτη προσβολή για εσάς, κάποιον συγγενή ή ακόμη και κάποιο φιλικό του πρόσωπο, καλό είναι να ‘δράσετε’ άμεσα.

Αρχικά, ελέγξτε την πηγή ώστε να αντιληφθείτε από που μπορεί να άκουσε έναν αρνητικό χαρακτηρισμό. Για παράδειγμα, υπάρχουν τηλεοπτικά προγράμματα που ο αρνητικός χαρακτηρισμός θεωρείται ως κάτι αστείο.

Μην αντιδράσετε έντονα ή αρνητικά. Μην του δώσετε μία αντίδραση γιατί σίγουρα θα το επαναλάβει. Αντιθέτως, μιλήστε του ήρεμα και εξηγήστε του πως αυτές οι λέξεις/χαρακτηρισμοί/προσβολές δεν είναι αποδεκτές και μιλήστε του για τον αντίκτυπο που έχει. Εξηγήστε του πως οι λέξεις μπορούν να πληγώσουν και να πειράξουν πολύ τους ανθρώπους. Με λίγα λόγια, καλλιεργήστε του την ενσυναίσθηση, να βάζει δηλαδή τον εαυτό του στη θέση του άλλου και να ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα των άλλων.

Αν οι προσβολές είναι ένας τρόπος να εκτονώσει τον θυμό του, τότε μάθετέ του να θυμώνει και να εκφράζεται πιο ΄σωστά’. Για παράδειγμα πείτε του «Ξέρω πως μου θύμωσες που φύγαμε από τον παιδότοπο, όμως μπορούσες να το εκφράσεις χωρίς να με πεις χαζή».

Όπως κάθε συμπεριφορά του παιδιού, το κυριότερο είναι να βλέπει εσάς να μην το κάνετε. Σιγουρευτείτε πως δεν μιμείται τη συμπεριφορά αυτή από κάποιον μέσα στο σπίτι και το στενό του οικογενειακό περιβάλλον. Καλό είναι να προσέχετε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε μπροστά του αλλά και τον τρόπο που εκφράζετε τον θυμό σας, γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν μιμούμενα τις συμπεριφορές -πρότυπα, δηλαδή των γονιών του.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!