Τι πρέπει να μάθει το παιδί για το πλύσιμο χεριών

Τι πρέπει να μάθει το παιδί για το πλύσιμο χεριών
Το σωστό πλύσιμο χεριών είναι το Α και το Ω για την καθαριότητα και την υγιεινή. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να μάθει από νωρίς κάποια βασικά πράγματα. Κατά πρώτον, πρέπει να μάθει να πλένει τα χέρια του οπωσδήποτε σε συγκεκριμένες συγκυρίες όπως όταν γυρίζει σπίτι, πριν το φαγητό, όταν πάει τουαλέτα, αφού φυσήξει τη μύτη του κτλ. Επειδή κατά κανόνα τα παιδιά βρίσκουν βαρετό να πλένουν τα χέρια τους, το ξεχνούν ή το αποφεύγουν, είναι απαραίτητο να βρείτε την κατάλληλη ευκαιρία να εξηγήσετε με απλά λόγια τους λόγους που δεν πρέπει να το αμελεί.

Φυσικά πρέπει να του δείξετε το σωστό τρόπο να πλένει τα χέρια του και συγκεκριμένα ότι πρέπει να τα απολυμαίνει με το σαπούνι ή υγρό κρεμοσάπουνο για μισό περίπου λεπτό, δείχνοντας σπουδή τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά των χεριών του. Φροντίστε να μεριμνεί και για την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Σε περίπτωση που ζητάει επιτακτικά να αγοράσετε άλλο σαπούνι ή κρεμοσάπουνο που είδε στο σούπερ μάρκετ, εξηγήστε του ότι όλα κάνουν την ίδια, εξίσου αποτελεσματική δουλειά.

Ενημερώστε επίσης το παιδί ότι την καλύτερη απολύμανση κάνουν τα σαπούνια/υγρά κρεμοσάπουνα και μόνο αν δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο, καταφεύγει κανείς στα υγρά μαντιλάκια ή τα υπόλοιπα υποκατάστατα. Μέσα από την επανάληψη και βέβαια βλέποντας ότι κι εσείς πλένετε τακτικά τα χέρια σας, θα γίνει βίωμα στο παιδί και όσο μεγαλώνει δε θα υπάρχουν εντάσεις ή "διαπραγματεύσεις" για να το κάνει.

Πηγή: mother.gr
Scroll To Top