Βασικοί κανόνες γραμματικής χρησιμοποιούνται λάθος με αποτέλεσμα σταδιακά να μονιμοποιείται και η λανθασμένη διατύπωσή λέξεων και φράσεων. «Πάμε στη θάλασσα» ή «Πάμε στην θάλασσα»;.

Ο κανόνας του τελικού –ν πολλές φορές στον καθημερινό λόγο (γραπτό ή προφορικό) απλά παρακάμπτεται. Το τελικό –ν μπαίνει εμπειρικά στον γραπτό μας λόγο, χωρίς να ακολουθείται ο κανόνας που θα εμποδίσει το γλωσσικό ατόπημα.

Αν έχετε παιδί που πηγαίνει στο δημοτικό, έχει ήδη ξεκινήσει να το μαθαίνει, αλλά ενδεχομένως – όπως συμβαίνει στα περισσότερα παιδάκια – να δυσκολεύεται και να το κάνει λάθος. Υπάρχει, όμως, ένα απλό κόλπο που θα το βοηθήσει αρκετά.

Αρχικά, ας θυμηθούμε λίγο τον γραμματικό κανόνα:

Το τελικό -ν παραμένει όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από στιγμιαίο ή διπλό σύμφωνο (κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ, ψ, ξ).

Χάνεται όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από εξακολουθητικό σύμφωνο (γ, β, δ, χ, φ, θ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ).

Για να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ αρσενικού και ουδετέρου γένους αποφασίστηκε το τελικό «ν» να διατηρείται πάντα στα αρσενικά άρθρα και στις αντωνυμίες.

Επίσης το σαν κρατάει πάντα το τελικό ν.

Παραμένει ενίοτε στο απαγορευτικό μη(ν) μπροστά από τις μετοχές σε -οντας και -ώντας (μην έχοντας) αλλά ποτέ στις λόγιες μετοχές (οι μη καπνίζοντες).

Και το κόλπο:

Το βασικό που πρέπει να θυμούνται τα παιδιά, είναι πως όταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από Κ, Π, Τ, Ψ, Ξ, τότε, μπαίνει ν στο τέλος του άρθρου που είναι πριν από αυτή.

Και για να μην το ξεχάσει, μάθετε στο παιδί να έχει πάντα στο μυαλό του τη φράση: «ΚάΠοΤε έΨαΞα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!