Κομβικό ρόλο στην υγιεινή των δοντιών μας κατέχει η διατροφή μας. Αναψυκτικά (με ανθρακικό και χωρίς), γλυκά, παγωτά και λιπαρά φαγητά μπορούν να καταστρέψουν την στοματική υγιεινή του παιδιού σου με την τερηδόνα να κάνει πάρτι ανάμεσα στα δόντια του.

Τι πρέπει, λοιπόν, να τρώει ένα μικρό παιδάκι για να έχει γερά δόντια;

– Γάλα και γιαούρτι. Αν νομίζεις ότι κάνει καλό μόνο στο ύψος του, τότε κάνεις λάθος. Πρόσφατη έρευνα του Διατροφολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης έδειξε ότι το ασβέστιο είναι ο βασικός σύμμαχος στην οδοντική ανάπτυξη του παιδιού σου. Εξάλλου, στο σούπερ – μάρκετ θα βρεις πολλά γιαουρτάκια με γεύσεις από αγαπημένα φρούτα και λαχανικά. Θυμήσου και τα παιδικά μας χρόνια, που μία συγκεκριμένη μάρκα γιαουρτιού συνόδευε την (προ)σχολική μας (και όχι μόνο) ηλικία.

– Ωμά φρούτα και λαχανικά. Για να κρατήσει την τερηδόνα μακριά από τα δοντάκια του, φρόντισε να εντάξεις στη διατροφή του, είτε άμεσα είτε έμμεσα τα φρούτα και τα λαχανικά. Στο τοστάκι του, στη σάλτσα για τα μακαρόνια. Δώσε έμφαση στα λαχανικά που περιέχουν πολύ νερό, όπως πεπόνι, αχλάδι, μήλο, αγγούρι, καρότο, καρπούζι.

– Αν το παιδάκι σου δε μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά, δώσε του μία μικρή ποσότητα, μετά το μεσημεριανό του γεύμα. Αν θες να έχει γερά δόντια, η καλύτερη λύση είναι να του δώσεις το γλυκό ως επιδόρπιο. Γιατί όμως; Μετά το μεσημεριανό, παρατηρείται αυξημένη ποσότητα σάλιου στο στόμα, κάνοντας ιδιαίτερα εύκολο να απομακρυνθεί η οποιαδήποτε τροφή από τα δόντια. Ένα ποτηράκι νερό και η ζάχαρη έχει ήδη φύγει μακριά…

– Αντί του γνωστού αναψυκτικού που πάει με όλα, μάθε του την αξία του νερού. Ακολουθεί μία προσωπική εξομολόγηση: Δεν πίνω καθόλου αναψυκτικά και μέχρι στιγμής πρέπει να έχω δοκιμάσει μόλις μία γουλιά από δύο ή τρία. Και μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι τα δοντάκια μου μια χαρά είναι. Το νερό είναι το πιο υγιεινό ρόφημα που μπορεί να απολαύσει ένα παιδάκι. Άσε που δεν έχει καθόλου ζάχαρη.

– Κίτρινο τυρί. Στην κορυφή της κατηγορίας αυτή βρίσκονται το cheddar και το gouda. Έρευνες έδειξαν τα κίτρινα ή πιο «ώριμα» γλυκά ενεργοποιούν γρηγορότερα τη ροή του σάλιου στη στοματική κοιλότητα. Έτσι, τα δόντια σου καθαρίζονται πιο συχνά και αποτελεσματικά.

– Πες όχι στα γλυκά που αφήνουν άφθονη ζάχαρη στη γλώσσα, όπως για παράδειγμα donuts, κουραμπιέδες, γλειφιτζούρια. Γιατί; Γιατί πολύ απλά θα καλύψουν τα δόντια του με ζάχαρη. Έτσι, για να έχεις και το βασικό «don’t» στην agenda σου.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!