Οι σαλάτες έχουν την φήμη ότι είναι ελαφριές και αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια.

Δεν είναι όμως όλες οι σαλάτες ελαφριές και σε καμία περίπτωση δεν είναι η καλύτερη
επιλογή. Ας πάρουμε την πιο διάσημη σαλάτα στην Ελλάδα, την χωριάτικη. Ο καθένας την φτιάχνει κάπως διαφορετικά. Κάποιοι βάζουν κρεμμύδι, πιπεριές, ελιές, φέτα, άλλοι την προτιμούν μόνο με αγγούρι και ντομάτα.

Μια σαλάτα με αγγούρι, ντομάτα και κρεμμύδι έχει περίπου 50 θερμίδες. Η φέτα είναι το πρώτο πρόβλημα από άποψη θερμίδων. Ένα μεσαίο σε μέγεθος κομμάτι μπορεί να προσθέσει περίπου 150-250 θερμίδες στην σαλάτα σας. Δεν χρειάζεται να μην τρώτε ποτέ φέτα (εκτός αν υπάρχει λόγος υγείας), αρκεί να το κάνετε με μέτρο.

Οι ελιές είναι επίσης ένας ακόμα «κίνδυνος» για το βάρος σας. Μια ελιά έχει περίπου 5 θερμίδες. Είναι πολύ καλές για την υγεία και σαν διαιτολόγος θα συνιστούσα σίγουρα να τις συμπεριλαμβάνετε στην διατροφή σας. Παρόλα αυτά μην παρασυρθείτε από το μέγεθός τους. Μόνο 10 ελιές μπορούν να διπλασιάσουν τις θερμίδες μια σαλάτας!

Τέλος, ο χειρότερος εχθρός σας με τις σαλάτες είναι το λάδι και οι σως. Από 50 θερμίδες, μια σαλάτα με αγγούρι, ντομάτα και κρεμμύδι μπορεί να πάει στις 170, ή να εκτοξευτεί στις 500 αν δεν προσέξετε πόσο λάδι βάζετε!

Μια κουταλιά της σούπας έχει 120 θερμίδες, οπότε εάν θέλετε οπωσδήποτε να προσθέσετε λάδι, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ανά άτομο για να ελέγξετε τις θερμίδες – δεν υπάρχει χειρότερη συνήθεια από το να ρίχνουμε λάδι από το μπουκάλι. Το ίδιο ισχύει και για τις σως. Μια σαλάτα Caesar’s για παράδειγμα, ειδικά απ’ έξω, είναι ενίοτε χειρότερη επιλογή από μια μπριζόλα ή ένα σουβλάκι από άποψη θερμίδων!

Tips:

Προσέχετε τι βάζετε στις σαλάτες σας. Τα τυριά, τα αυγά, τα ζυμαρικά, το λάδι και οι σως προσθέτουν πολύ εύκολα θερμίδες. Για αυγά, το βραστό έχει 80 θερμίδες μόνο, οπότε είναι ασφαλές. Για τα τυριά, προτιμάτε να τα προσθέτετε τριμμένα (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας) και για σως να προτιμάτε χωρίς μαγιονέζα και λάδι.

Προσοχή στο αβοκάντο. Είναι ένα πάρα πολύ υγιεινό αλλά με πολλές θερμίδες. Το ένα έχει περίπου 270 – 320 θερμίδες ανάλογα με το μέγεθος. Κόβετέ το στη μέση ή σε 4 μέρη και προσθέστε το σταδιακά μέσα στην εβδομάδα στις σαλάτες και τα φαγητά σας.

Μετράτε το λάδι και τις σως της σαλάτας με ένα κουτάλι της σούπας. Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε την μια κουταλιά ανά άτομο. Επιλέγετε λεμόνι, ξύδι και μπαλσάμικο σαν εναλλακτικές.

Χρησιμοποιήστε κότατζ και άλλα κρεμώδη τυριά σαν εναλλακτικές για λάδι και μαγιονέζα. Δίνουν την ίδια υφή αλλά με μόνο 20-30 θερμίδες το κουτάλι σούπας αντί για 100-120!

Προσπαθήστε η σαλάτα σας να είναι πολύχρωμη! Υπάρχει επιστημονικός λόγος… Το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών εξαρτάται από τα συστατικά τους. Περισσότερα χρώματα σημαίνει περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!