Οι 5 πιο συχνοί μύθοι σχετικά με την αποβολή

Οι 5 πιο συχνοί μύθοι σχετικά με την αποβολή

Μία αποβολή εμβρύου είναι από τα πιο δυσάρεστα που μπορεί να συμβούν όταν είσαι στη φάση που προσπαθείς να μεγαλώσεις την οικογένειά σου. Και το χειρότερο; Να νιώθεις ότι συνέβη από δικό σου λάθος. Πρόσφατη αμερικανική έρευνα βρήκε πως το 41% των γυναικών που είχαν αποβάλει ένιωθαν πως ήταν από δική τους υπευθυνότητα. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

«Πολλές γυναίκες έχουν ενοχές μετά από μία αποβολή, σκέφτονται ότι δεν ξεκουράζονταν αρκετά, δεν έτρωγαν σωστά, ήταν πολύ αγχωμένες και πως όλα αυτά προκάλεσαν τη διακοπή της εγκυμοσύνης. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που συνέβη μια αποβολή, συνήθως όμως δεν θα μπορούσατε να έχετε κάνει κάτι για να την αποτρέψετε. Σε κάποιες αποβολές δεν βρίσκεται εξήγηση, άλλες οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες, σε υποκείμενα προβλήματα υγείας ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις σε κάποιου είδους μόλυνση»,» λέει η ειδικός γονιμότητας Jane Frederick, MD.


Μύθος Νο 1: Εάν σου συμβεί μια αποβολή είναι πιθανό να συμβεί ξανά.

«Μετά από μια πρώτη αποβολή δεν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για να έχεις και μια δεύτερη», καθησυχάζει η Frederick. Ωστόσο, οι πιθανότητες αυξάνονται ελαφρά αν έχεις δύο αποβολές. «Εάν μια γυναίκα υποφέρει από επαναλαμβανόμενες αποβολές, είναι καλό να συμβουλευτεί έναν ειδικό γονιμότητας που θα μπορεί να συστήσει εξετάσεις και τυχόν θεραπείες».

Μύθος Νο 2: Εάν δεις κηλίδα αίματος ή έχεις αιμορραγία στην εγκυμοσύνη σου σημαίνει ότι θα αποβάλεις.

«Η αιμορραγία από τον κόλπο είναι απίστευτα συνηθισμένη στο πρώτο τρίμηνο και συμβαίνει στο 20-40% των εγκύων» απαντά ο μαιευτήρας γυναικολόγος Brian Levine, MD. Μπορεί να υπάρξει ακόμη και βαριά, παρατεταμένη αιμορραγία και η εγκυμοσύνη να είναι απόλυτα υγιής.

Μύθος Νο 3: Οι αποβολές συμβαίνουν σπάνια.

Η προαναφερθείσα έρευνα βρήκε πως οι Αμερικανοί πιστεύουν πως οι αποβολές συμβαίνουν μόνο στο 5% των κυήσεων – σύμφωνα όμως με τον αμερικανικό φορέα American Pregnancy Association, το 10% με 25% από αυτές καταλήγουν σε αποβολή.

Μύθος Νο 4: Μετά από μια αποβολή θα πρέπει να περιμένεις 3 μήνες για να προσπαθήσεις να συλλάβεις ξανά.

Πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει πως μπορείς να έχεις μία τελειόμηνη, υγιή εγκυμοσύνη ακόμη κι αν συλλάβεις μόλις ένα μήνα μετά από αποβολή. «Συμβουλεύω τις γυναίκες να περιμένουν μέχρι να πέσει ξανά στο μηδέν η τιμή της β χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα τους μετά την αποβολή προτού προσπαθήσουν να μείνουν ξανά έγκυες» σχολιάζει ο Levine. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ακόμη και σε ένα μήνα». Κάποιοι γιατροί όμως συστήνουν λίγο μεγαλύτερη αναμονή αν η γυναίκα έκανε απόξεση μετά από μια αποβολή.

Μύθος Νο 5: Μια αποβολή δεν μπορεί να προληφθεί.

Παρότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις περισσότερες αιτίες αποβολών, αυτό δεν ισχύει για όλες. «Το κάπνισμα είναι η νούμερο 1 αιτία αποβολής που μπορεί να προληφθεί» προειδοποιεί ο ειδικός. «Το κάπνισμα 10 τσιγάρων τη μέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο απώλειας της κύησης – ακόμη κι αν είναι ο πατέρας που καπνίζει».

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top