Όταν τα κύτταρά μας εκτίθενται στις ελεύθερες ρίζες, σε στοιχεία τα οποία δημιουργούνται με τη συμβολή του οξυγόνου, τότε αυτά «σκουριάζουν» –όπως σκουριάζουν τα μέταλλα όταν έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο –με καταστρεπτικές συνέπειες για το κύτταρο. Σε αυτή την περίπτωση το κύτταρο είτε πεθαίνει είτε χρειάζεται επιπλέον εφόδια από τον οργανισμό μας για να ανακάμψει. Τα αντιοξειδωτικά, λοιπόν, είναι μικροστοιχεία που περιέχονται στο λάδι, στο κρασί, στο τσάι, στα φρούτα και σε διάφορα άλλα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, τα οποία παρέχουν στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πολύ πιο αποτελεσματικά την εξάντληση των κυττάρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση των επονομαζόμενων «νόσων του πολιτισμού», χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικά;

Καταστάσεις όπως το άγχος, το κάπνισμα, η υπεριώδης ακτινοβολία κ.λπ. αλλά και βλαβερές ουσίες, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή αυτών των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας. Για τον λόγο αυτό τα άτομα τα οποία καπνίζουν, άτομα τα οποία βρίσκονται σε συνεχές στρες, καθώς και άτομα που εκτίθενται σε βλαβερές ουσίες (μολυσμένο περιβάλλον εργασίας, καυσαέρια, κλπ) έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από την λήψη επαρκούς ποσότητας αντιοξειδωτικών συστατικών. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο, όπως ο διαβήτης αλλά και τα παχύσαρκα άτομα.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται σε αυξημένη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες, φυτικής προέλευση οι οποίες εξουδετερώνουν τις βλαβερές αυτές ελεύθερες ρίζες. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών (σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λίπη και έλαια που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου), που βοηθούν στο φρεσκάρισμα και την αναζωογόνηση των κυττάρων μας. Επίσης, αντιοξειδωτικά περιέχονται σε υψηλή συγκέντρωση σε αρκετά φρούτα (σταφύλια, μούρα, φράουλες, κλπ), σε λαχανικά (ντομάτα, καρότο, μπρόκολο κλπ) άλλα και σε άλλα φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως το πράσινο τσάι, ο καφές, η σοκολάτα ακόμη και το κόκκινο κρασί.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αφομοιώνουμε τα αντιοξειδωτικά των τροφίμων;

Για να επωφεληθούμε στο μάξιμουμ από την κατανάλωση των τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, συστήνεται να καταναλώνονται στην πλέον ανεπεξέργαστη μορφή τους. Για το λόγο αυτό, προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο παρά τον χυμό του ή τα ξερά και κατεψυγμένα φρούτα, επιλέξτε φρέσκα και καλά συντηρημένα λαχανικά χοντροκομμένα και όχι ψιλοκομμένα, ώστε να αποφύγετε την έκθεση του τροφίμου στο οξυγόνο του αέρα. Επίσης, στην περίπτωση που αποφασίσετε να γευτείτε το χυμό φρούτων &/ή λαχανικών, καταναλώστε τον αμέσως μετά την παραγωγή του, ενώ στην περίπτωση του κρασιού προτιμήστε το κόκκινο κρασί το οποίο υπερέχει όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά έναντι του λευκού.

 

Σοφία Ελευθερίου, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Υπεύθυνη λειτουργίας διαιτολογικού γραφείου ΔΙΑΤΡΟΣόΦΙΑ

Εθνικού Στρατού 6, Κηφησιά

2106200990 – 6947267649,

info@diatrosofia.gr www.diatrosofia.gr

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!