Ειλεός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασθένεια που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά στο νοσοκομείο

Ειλεός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασθένεια που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά στο νοσοκομείο

 

Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύεται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την υποψηφιότητα για επανεκλογή της λόγω προβλήματος υγείας.

Η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο με «συμπτώματα ατελούς ειλεού», δηλαδή μερική απόφραξη του εντέρου.

Ο όρος ειλεός αναφέρεται σε παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Είναι η συχνότερη πάθηση του λεπτού εντέρου, μπορεί όμως να εμφανιστεί και στο παχύ έντερο σε σπανιότερες περιπτώσεις.

Ο ειλεός μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή έντονου πόνου στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς, δυσκοιλιότητα, ανορεξία, αιματηρές κενώσεις και αφυδάτωση του οργανισμού.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός συνεκτιμά την κλινική εικόνα και τις απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς. Οι εξετάσεις αυτές, ακτινογραφία κοιλίας και αξονική, θα βοηθήσουν το γιατρό να διαχωρίσει εάν πρόκειται για παραλυτικό ειλεό ή αποφρακτικό. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, μπορεί να είναι ατελής ειλεός, δηλαδή να μην έχει γίνει πλήρης απόφραξη του εντέρου. Στον παραλυτικό ειλεό το έντερο ουσιαστικά δεν αντιδρά, δεν κινείται και δεν αποβάλλεται το περιεχόμενό του, χωρίς όμως να εντοπίζεται κάπου φράξιμο.

Σε τι οφείλεται ο ειλεός του εντέρου

Παρότι αν αφεθεί χωρίς θεραπεία ο ειλεός είναι σοβαρός, πρόκειται για μία κατάσταση που παρουσιάζεται συχνά σε παιδιά και ενήλικες.

Ανάλογα με τον τύπο του, μπορεί να συνδέεται με διαταραχές στη συνέχεια του εντέρου όπως για παράδειγμα ο αποφρακτικός ειλεός μπορεί να οφείλεται σε περιστροφή, περισύσφιξη ή απόφραξη ή και σε κατάποση ξένου σώματος. Ο παραλυτικός ειλεός μπορεί να συνδέεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο υποθυρεοειδισιμός, να αποτελεί συνέπεια χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή ή να συνδέεται με προβλήματα του στομάχου.

Ποια είναι η θεραπεία

Στον αποφρακτικό ειλεό χρειάζεται πάντα επέμβαση η οποία θα αντιμετωπίσει το ξεχωριστό αίτιο που τον προκάλεσε, ενώ στον παραλυτικό ειλεό συνήθως δίνεται φαρμακευτική αγωγή που αντιμετωπίζει και πάλι το αίτιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

Scroll To Top