Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα κάποιος που χρησιμοποιεί το ασανσέρ, είναι πολύ πιθανό να κολλήσει ή να μεταδώσει τον κορωνοϊό, καθώς ως φαίνεται τα αερολύματα μπορούν να παραμείνουν στον χώρο του ανελκυστήρα από 10 έως και 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της κανονικής του λειτουργίας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από φυσικούς του Ινστιτούτου Φυσικής του UvA μαζί με ιατρικούς ερευνητές Aernout Somsen (Cardiologie Centra Nederland), Leonard Hofstra και Reinout Bem (και οι δύο στο Amsterdam UMC). Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα αερολύματα –  μετασταθή αιωρήματα ενός πληθυσμού σωματιδίων εγκλεισμένων στον όγκο ενός αέριου μέσου (π.χ. ατμοσφαιρικός αέρας) -μπορούν να παραμείνουν στο χώρο του ασανσέρ από 10 έως και 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της κανονικής του λειτουργίας.

Με τις πόρτες του ανελκυστήρα κλειστές μόνιμα, αυτή η περίοδος μπορεί να αυξηθεί σε τριάντα λεπτά, ενώ μειώνεται λίγα μόλις λεπτά όταν οι πόρτες του ανελκυστήρα είναι μόνιμα ανοιχτές. Τα αερολύματα, τα οποία περιέχουν μικρά αναπνευστικά σωματίδια, θεωρούνται όλο και περισσότερο ως ένας δυνητικά σημαντικός τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Επισης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα επεσήμανε τον πιθανό ρόλο που διαδραμάτισαν αυτά τα αερολύματα,  μεταξύ άλλων, και σε προηγούμενη έρευνα σχετικά με την επίδραση που έχει ο σωστός αερισμός στην εξάπλωση των αερολυμάτων. Οι ερευνητές έχουν διερευνήσει πόσο καιρό παραμένουν τα αερολύματα μέσα στον περιορισμένο χώρο ενός ασανσέρ νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές, διεξήγαγαν το πείραμα κάνοντας προσομοίωση του βήχα χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο ακροφύσιο ψεκασμού. Με αυτόν τον τρόπο, διασκόρπισαν μια ελεγχόμενη ποσότητα σταγονιδίων, με την ίδια κατανομή μεγέθους με τα εξατμισμένα αναπνευστικά σταγονίδια ενός βήχα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν λέιζερ προκειμένου να ανιχνεύσουν τα αερολύματα στο ασανσέρ. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας κανονικής λειτουργίας, χρειάζονται 12 έως 18 λεπτά για να μειωθεί ο αριθμός των σωματιδίων αερολύματος κατά ένα στα εκατό. Όταν οι πόρτες του ανελκυστήρα είναι μόνιμα ανοιχτές, αυτός ο χρόνος μειώνεται σε 2 έως 4 λεπτά.

Η δυνατή ομιλία μπορεί να παράγει έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες σταγονίδια ανά λεπτό, ενώ ένας βήχας μπορεί ήδη να παράγει μερικά εκατομμύρια σταγονίδια. Η αναπνοή του αέρα μετά από ομιλία ή βήχα από έναν μολυσμένο ασθενή μέσα σε ένα ασανσέρ συνεπάγεται πιθανή λήψη δεκάδων έως χιλιάδων αντιγράφων RNA COVID-19 ανά λεπτό, ανάλογα με τη μολυσματικότητα του μολυσμένου ασθενούς.

Οι ερευνητές συνιστούν να αφήνουμε τις πόρτες του ανελκυστήρα ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όποτε είναι δυνατόν και είτε να αποφεύγουμε να μιλάμε και να βήχουμε σε ανελκυστήρες ή να φοράμε μια κατάλληλη μάσκα προσώπου. Επισημαίνουν επίσης τη σημασία βελτιστοποίησης του αερισμού και αύξησης της ικανότητας μηχανικού αερισμού.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως θα απαγορευτεί η χρήση των ασανσέρ, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους όσοι εισέρχονται σε αυτά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!