Κράμπες μετά την περίοδο: Τι συμβαίνει;

Κράμπες μετά την περίοδο: Τι συμβαίνει;


Οι κράμπες που συμβαίνουν ημέρες ή εβδομάδες μετά από μια περίοδο ή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του κύκλου μπορεί να είναι φυσιολογικές, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι κράμπες που εμφανίζονται μετά την περίοδό σας μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Μπορεί για παράδειγμα να σηματοδοτούν μια αναπαραγωγική διαταραχή, γι’ αυτό αξίζει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Όταν μια αναπαραγωγική διαταραχή προκαλεί εμμηνορροϊκό πόνο, ονομάζεται δευτεροπαθής δυσμηνόρροια. Με τη δευτερογενή δυσμηνόρροια, οι κράμπες μπορεί να ξεκινήσουν λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου σας, να γίνουν πιο έντονες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται μετά το τέλος της περιόδου σας.

Αυτός ο τύπος κράμπας μπορεί να ξεκινήσει αργότερα στη ζωή και τείνει να χειροτερεύει με τον καιρό. Εκτιμάται ότι μεταξύ των έφηβων και των νεαρών γυναικών, περίπου το 10% έχει επίσης δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.

Εάν αντιμετωπίζετε νέες κράμπες την ώρα που περιμένετε την επόμενη περίοδο σας – ειδικά εάν προσπαθείτε ενεργά να συλλάβετε – μπορεί να αντιμετωπίζετε εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα σας.

Και αν αντιμετωπίζετε συχνά κοιλιακό άλγος στα μέσα του κύκλου για λίγα λεπτά έως και μία ή δύο ημέρες, μπορεί να είναι κράμπες ωορρηξίας.

Τι σημαίνει αν έχω κράμπες μια εβδομάδα μετά την περίοδό μου;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να εμφανίσετε ασυνήθιστες κράμπες μια εβδομάδα περίπου μετά την περίοδό σας. Οι κράμπες που διαρκούν μετά το τέλος της περιόδου σας ή ο πόνος που εμφανίζεται σε όλο τον κύκλο σας μπορεί να συνδέονται με μια πάθηση όπως η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα.

Τι μπορώ να κάνω για τις κράμπες μετά την περίοδό μου;
Ο πόνος της περιόδου είναι πολύ συνηθισμένος και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Οι κράμπες μετά από μια περίοδο είναι λιγότερο συχνές, αλλά συχνά ανταποκρίνονται στην ίδια θεραπεία που κάνουν οι τακτικές κράμπες περιόδου. Ωστόσο, η διαχείριση του πόνου στο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο, εάν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε πότε κάτι δεν πάει καλά. Εάν κάτι σας ενοχλεί ή έχετε συνεχή πόνο χωρίς ξεκάθαρη αιτία, ανεξέλεγκτο πόνο ή υπερβολική αιμορραγία, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top