Όταν σκεφτόμαστε διατροφή, συνήθως στο μυαλό μας έρχεται το βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι η φράση «είσαι ό,τι τρως» δεν αφορά μόνο στα κιλά μας. Τα μαλλιά είναι ένα μέρος του σώματός μας που έχει άμεση σχέση με την διατροφή και διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία ελέγχουν διαφορετικές ιδιότητες των μαλλιών μας.
Αν λοιπόν βλέπετε τα μαλλιά σας να «σπάνε», να ξεραίνονται, να ασπρίζουν όλο και πιο γρήγορα ή να πέφτουν κάθε φορά που πάτε να χτενιστείτε, τότε μάλλον χρειάζεστε κάποιες αλλαγές στην διατροφή σας!

Υπάρχουν δεκάδες συστατικά που επηρεάζουν το συγκεκριμένο θέμα, οπότε αντί να δούμε αυτά, θα δούμε τι μπορείτε να τρώτε ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

1.    Ξήρανση και «σπάσιμο»:

Σπανάκι: Περιέχει μερικό σίδηρο, κυρίως όμως περιέχει βιταμίνη Α και C. Η βιταμίνη C βοηθάει στην αποφυγή της ξηρότητας, ενώ η βιταμίνη A βοηθάει στην σωστή παραγωγή της λιπαρής ουσίας που διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά μας ενυδατωμένα.  

Γλυκοπατάτα: Η γλυκοπατάτα περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α η οποία όπως είπαμε είναι σημαντική για την σωστή λιπαρότητα και ενυδάτωση των μαλλιών. Ακόμα και μισή γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερο από τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη Α!

2.    Μαλλιά που δεν μακραίνουν

Αυγά: Τα αυγά είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την δημιουργία νέων τριχών και για να μπορείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας. Ένα άλλο βασικό, αν και λιγότερο γνωστό, συστατικό είναι η βιταμίνη Β8, αλλιώς γνωστή και ως βιοτίνη ή βιταμίνη Η. Η βιταμίνη Β8 βοηθάει στην παραγωγή κερατίνης που είναι μια βασική πρωτεΐνη για να μακρύνουν πιο καλά τα μαλλιά σας

Λιπαρά Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον τόνο, τον σολομό, τις σαρδέλες και τον γαύρο. Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία έχουν συσχετισθεί με την αύξηση τόσο του μάκρους όσο και του όγκου των μαλλιών.

3.    Πτώση μαλλιών / Αραίωση

Berries: Φράουλες, μούρα, βατόμουρα, σμέουρα και όλα τα berries περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν τους θύλακες της τρίχας από φλεγμονές και κατ’επέκταση μειώνουν την πτώση μαλλιών.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο περιέχει την λιγότερο συνηθισμένη βιταμίνη Ε, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες όπως και η βιταμίνη C καταπολεμάει πιθανές φλεγμονές και ζημιά στους θύλακες των μαλλιών.

4.    Γκριζάρισμα

Καρύδια: Τα καρύδια είναι μια πολύ καλή πηγή χαλκού ο οποίος είναι απαραίτητος στην παραγωγή μελανίνης, η οποία με την σειρά της διατηρεί το χρώμα των μαλλιών σας. Ακόμα και 5-10 καρύδια την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσουν πολύ!

Γαρίδες: Οι γαρίδες είναι εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου, ο οποίος ίσως να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην διατροφή σας σε ό,τι αφορά τα μαλλιά. Ο ψευδάργυρος επηρεάζει τόσο το χρώμα όσο και την γενικότερη υγεία των μαλλιών.

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!