Πετσάκια νυχιών: Κάνει να τα κόβουμε;

Πετσάκια νυχιών: Κάνει να τα κόβουμε;

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, δεδομένου ότι το πετσάκι - ή πιο λόγια το παρωνύχιο - αποτελεί την έξτρα στρώση δέρματος γύρω από το νύχι που καλύπτει την κοίτη του (ή αλλιώς μαξιλαράκι) και λειτουργεί ως το εμπόδιο ανάμεσα στη ρίζα του και τον έξω κόσμο, δεν είναι ιδιαίτερα συνετό να το κόβουμε. Πιο αναλυτικά, αφαιρώντας το πετσάκι από το νύχι, εκτίθεται περισσότερο η επιφάνειά του, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευάλωτο στους κινδύνους. 

Και ποιοι είναι αυτοί; Σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης, από τη στιγμή που το προστατευτικό κομμάτι που εμποδίζει την επαφή ανάμεσα στην κοίτη και το εξωτερικό περιβάλλον, απουσιάζει. Χωρίς να εννοούμε πως κάθε φορά που κόβεις τα πετσάκια σου, παθαίνεις μόλυνση, αναμφίβολα το νύχι σου είναι πιο ευάλωτο απέναντι στη σκόνη και τα βακτήρια. 

Από την άλλη, κόβοντας το παρωνύχιο, ενδέχεται να προκαλέσεις ζημιά ή τραύμα στην κοίτη του νυχιού. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι σημαντικό, ωστόσο μπορεί να προκληθούν ανωμαλίες στην υφή του νυχιού και να σπάει πιο εύκολα. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ούτε το να σπρώχνεις τα πετσάκια προς τα πάνω είναι ένας καλός τρόπος να τα «εξαφανίσεις». Όσο κι αν δεν είναι τόσο επικίνδυνο, όπως το να τα κόβεις, η κοίτη εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη σε τυχόν μολύνσεις.

Η σωστή περιποίηση

Ένας τρόπος να τα περιποιηθείς είναι μέσω της ενυδάτωσης. Βάζε συχνά κρέμα ή έλαιο για τη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγεις σε "ακραίες" επιλογές. Παράλληλα, οποιοδήποτε εργαλείο χρησιμοποιείς, θυμήσου να το απολυμαίνεις μία φορά τον μήνα, για να αποφύγεις τις μολύνσεις. Αν ωστόσο επισκέπτεσαι κάποιο κατάστημα για το καθιερωμένο μανικιούρ, βεβαιώσου πως ο/η επαγγελματίας χρησιμοποιεί αποστειρωμένα εργαλεία ή καινούρια.

Το καλύτερο θα είναι να τα αφήσεις ως έχουν, ώστε να μην το παρακάνεις. Μπορείς να τα περιποιείσαι με τους παραπάνω ασφαλείς τρόπους και να αφήνεις το κόψιμο για εξαιτερικά ειδικές περιπτώσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top